报名咨询热线 010-58908593 010-58908592

首页 >申硕专区 >同等学力法学班

2018中国政法大学在职研究生题库-英语

2018 年同等学力申硕英语真题
Part I Oral Communication(10 points)
Section A
Directions:In this section there are two incomplete dialogues and each
dialogue has three blanks and three choices A,B and C,taken from the
dialogue.Fill in each of the blanks with one of the choices to complete
the dialogue and mark your answer on the Answer sheet.
Dialogue One
A. How about you?
B. Wanna join us?
C. It’ s a long weekend.
Tina: I’ m so glad the weekend’ s finally here.
Lewis: Me too. Imagine! ____ We’ ve got three days in a row.
Tina: So, where’ re you going?
Lewis: I don't have any plan yet. I’ ll just play it by ear. ____ .
Tina: We’ re going to go hiking and camping in the mountains.
Lewis: That sounds exciting!

Tina: ______
Lewis: Hm, let me think about it. I’ll let you know later.
Dialogue Two
A.And I’ d like the cheapest flight available.
B.What is your destination?
C.And when will you be returning?
Travel Agent: Freedom Travel. How can I help you?
Caller: Yes, I’ d like to make a flight reservation for the twenty-third of
this month.
Travel Agent: Okay. ____.
Caller: Well. I’ m flying to Helsinki, Finland.
Travel Agent: Okay. Let me check what flights are available. ______.
Caller: Uh, well, I’ d like to catch a return flight on the twenty-ninth.
_____.
Travel Agent: Okay. Let me see. Um, that’ s flight 1070 from Salt Lake City
to New York, Kennedy Airport, transferring to flight 90 from Kennedy to
Helsinki. It’ s only $980.
Caller: Alright, let’ s go with that.
Section B

Directions:In this section there is one incomplete interview which has
four blanks and four choices A,B,C and D,taken from the interview.Fill in
each of the blanks with one of the choices to complete the interview and
mark your answer on the Answer sheet.
A.I think the big difference is,
B.What have you done to make this yours?
C.how they look in the Oval Office.
D.you don’ t need so much heart.
On Donald Trump ’ s 100th day as U.S. president , he spoke with
“ Face the Nation ” host and Chief Washington Correspondent John
Dickerson.
Dickerson: What’ s the difference between negotiating in Washington
versus negotiating in business?
Trump: Well, ____ for what we’ re doing here, Washington, you really
need heart, because you're talking about a lot of people. Whereas
business, ______You want to make a good deal.
Dickerson: Every president makes the Oval Office theirs. _____.
Trump: Well, a lot of things. We had these incredible flags including the
American flags.The Coast Guard flag over here. And I said,“Well, let’ s

see ______So the flags were up. The picture of Thomas Jefferson I put up.
The picture of Andrew Jackson I put up because they said his campaign
and my campaign tended to mirror each other. So we did a lot of—
actually we did a lot of work. It’ s--it s a much different—look than it was
previously.
Part II Vocabulary(10 points)
Directions: In this part there are ten sentences, each with one word or
phrase underlined. Choose the one from the four choices marked A, B, C
and D that best keeps the meaning of the sentence. Mark your answer
on the Answer Sheet.
11.According to the minister, measures are being taken to introduce
more diversity into the education system.
A.difference B.adversity C.unity D.variety
12.He would once in a while lose his temper when he found himself
involved in an argument.
A.rarely B.often C.occasionally D.seldom
13.Intuition is something that cannot be proven, but many people
believe in it and use it for decision making.
A.Instinct B.Intelligence C.Rationality D.Experience14.A global company must be sensitive to the cultures and customs of
the countries where it operates.
A.patient B.generous C.emotional D.responsive
15.At last John Smith stepped down as the company's CEO and returned
to his roots in software research.
A.retired B.resigned C.revived D.reacted
16.Immersed in their experiment, they had no idea what happened just
outside their lab.
A.Concentrated B.Addicted C.Absorbed D.Committed
17.Last month the government initiated a public debate on the future
direction of the sport policy.
A.transmitted B.followed C.promoted D.launched
18.My beard started to grow, and I unwillingly complied with the order
to shave it off.
A.considered B.questioned C.supported D.observed
19.As the fighting intensified ,the chances of any peace deal diminished .
A.decreased B.changed C.disappeared D.expanded
20.However superficially appealing such an idea might appear, it was
irrational and reckless.
A.possibly B. seemingly C. apparently D. practically

Part III Reading Comprehension(25 points)

Section A
Directions:In this section,there are four passages followed by questions
or unfinished statements,each with four suggested answers A,B,C and
D.Choose the best answer and mark your answer on the Answer Sheet.
Passage One
Alice Paul Tapper was on a fourth-grade field trip last year when she
noticed something that bothered her. The girls were standing in the back
of the room, listening politely as the guide spoke. The boys crowded
together in the front. They raised their hands to respond to questions,
even if they didn't know the answer.
Alice, 10, often doesn’ t raise her hand in class, even if she’ s pretty sure
she knows the answer. She’ s nervous she’ ll get it wrong and fed
embarrassed. On that field trip, she figured a lot of other girls were
probably keeping quiet, too.
Alice told her mom what she saw. They talked about how girls are often
told to be quiet and polite, while boys are encouraged to be bold and
assertive. Alice and her mom talk about that kind of thing a lot. She
wants boys and girls to have the same opportunities. “Girls are
important, and their ideas are important,” Alice says. “They should be
heard.”

Alice’s mom is the leader of Alice’s Girl Scout troop, in Washington, D.C.
She and Alice brought the issue up at their next Girl Scout meeting. Alice
found she was right. The other girls said they, too, sometimes hesitated
to raise their hands, and they worried that this could hold them back
in life. Alice wanted to change that. If a girl raises her hand, it, s one step
toward becoming a great leader,” she says.
Alice’ s troop decided to ask the Girl Scouts organization to create a new
patch. The new patch was introduced in October 2017. It is called the
Raise Your Hand patch. To earn it, a girl has to do three things. She must
pledge to raise her hand in class when she thinks she knows the
answer--even if she's not 100% sure. She must recruit three girls to make
the same pledge. And she must talk about how raising her hand makes
her feel.
So far, more than 5,400 girls have earned the Raise Your Hand patch.
They live in every state in the U.S., plus Canada, the United Kingdom,
Australia, and Ireland. “Girls are powerful,” Alice says. “They
should raise their hands so they can release the power inside them.”
21. What bothered Alice on her field trip last year?
A. The guide was impolite to the girls.
B.There were more boys than girls.
C.The boys made trouble as the guide spoke.
D.The girls were less responsive than the boys.

22.Girls often don't raise their hands in class because they_____ .
A.don't know the answer pretty well
B.don't want to get too much attention
C.are taught to be quiet and polite
D.are given fewer chances than boys
23.The Raise Your Hand patch was created to _____.
A.encourage girls to speak up
B.improve girls’ talent for organization
C.call for more support from girls
D.highlight the importance of girls
24.The Raise Your Hand patch_____ .
A.has helped girls become leaders
B.is popular in some states in the U.S.
C.is spreading all over the world
D.has attracted thousands of girls
25.Which of the following can be the best title of the passage?
A.A Show of Hands
B.A Campaign for Equality
C.The Girl Scouts Organization
D.The Story of a New Patch
Passage Two

Stephen Having was born on 8 January. 1942 and grew up in St Albans,
the eldest of four brothers and sisters. His father was a research biologist
and his mother a medical research secretary, so it was not surprising that
he was interested in science. As a student he was drawn to physics and
maths as he believed they offered the most fundamental insights into
the world. But nothing marked him out as special from his classmates or
in his first terra at Oxford University.
Stephen got first in Physics from Oxford, and started a PhD at Cambridge.
His own private universe expanded when he proposed to his future wife.
Jane was also from St Albans , and was a modem languages
undergraduate. She had met Hawking at a New Year’ s party, before his
diagnosis. The couple decided to marry quickly, because they did not
know how long Stephen bad to live. As Stephen’ s health deteriorated,
he took to walking with stick.
Hacking escaped the limits of his disability by training his mind to work in
a new way. As he started to lose the use of his limbs, he developed a way
of visualizing problems in his mind to reach a solution instead of by
writing equations .Some of his colleagues have suggested that this way
of thinking has led to his greatest discoveries. Hawking was now working
on one of science’ s most bizarre ideas-black holes, an extreme
prediction of Einstein’ s general theory of relativity.

Hawking’ s work on black boles helped prove the idea of a “Big Bang”
at the birth of the Universe. Developed in the 1940s, Big Bang theory
was still not accepted by all scientists. Working with mathematician
Roger Penrose. Hawking realized that black holes were like the Big Bang
in reverse—and that meant the maths he'd used to describe black boles
also described the Dig Bang. It was a key moment in showing the Big
Bang really happened.
As his body deteriorated ,Hawking’ s career was taking off.
26.Hawking developed an early interest in science because _____.
A.his brothers and sisters loved it
B.he took related lessons as a kid
C.he excelled in maths and physics
D.his parents influenced him
27.What can be learned about Hawking's wife Jane?
A.She and Hawking came from the same place.
B.She and Hawking went to the same school.
C.She married Hawking on New Year’ s Day.
D.She didn’ t know of his disease before their marriage.

28.Hawking’ s self-trained way of working _____.
A.helped the recovery of his health
B.required a lot of equation writing
C.relied heavily on mental images
D.was copied by his colleagues
29.The following statements about the Big Bang theory are true
EXCEPT_____ .
A.Hawking was its founder
B.it was connected with black holes
C.Hawking’ s research supported it
D.not all scientists agreed with it
30.As a leading figure in science, Hawking_____ .
A.lived for fifty-five years
B.wrote many best-selling novels
C.led some organizations for the disabled
D.fought against his disease most of his life
Passage Three
Imagine that you’ re a fly. You’ re just looking for a place to rest,when

you see a nice pink leaf. That looks like a nice place to land. As you rest
your feet on the leaf, you notice something strange .This leaf is hairy. You
begin to make your move, but you trigger the plant’ s reaction. Snap! In
one-tenth of a second, you are caught in the Venus flytrap. You will be
digested in five to twelve days.
Out of about 391,000 plant species in the world, only 600 or so are
carnivorous. We call them this because they attract, trap , and eat bugs.
Like other plants, they get energy from the sun. But unlike other plants,
they get their nutrients from their prey (猎物) .Carnivorous plants live in
places where the soil lacks nutrients. Most plants get nutrients from the
soil. Carnivorous plants have turned to other sources.
Pitcher plants trick their prey into landing on them. They offer nectar (花
蜜)bribes to the foolish insects that would take them. True to their name,
pitcher plants have deep chambers. Their landing surface is slippery.
They have inward pointing hairs, making it hard to escape. The fly lands
on the pitcher plant to eat but slips into a pit filled with digestive fluids.
Corkscrew plants have inviting stems. Curved hairs line the inside of
these stems. These hairs allow insects to go up the stems, but not back.

Going forward leads to the plant's stomach. Bugs who wander into the
corkscrew plant find that they are unable to escape. They must march to
their own death.
And then there are the bladderworts. They live in water and float near
the surface. Their traps are like small bladders( 囊状物)hidden beneath
the water. Only their flowers are visible from the surface. When bugs
swim into the trigger hairs, the plant reacts. The bladder sucks up the
prey and the water surrounding it. The prey will be digested within
hours.
31. The word“carnivorous”(Para. 2) is closest in meaning to“ _____”.
A.nutritious B. bug-eating C. plant-eating D. attractive
32.Which statement would the author most likely agree with?
A.There are too many species of carnivorous plants.
B.There are too few plant species in the world.
C.Only a small number of plant species are carnivorous.
D.The majority of plants are carnivorous.
33.Carnivorous plants get their nutrients mainly from_____ .
A.Other plants B.the soil C.the sun D.their prey
34.Which of the following best expresses the main idea of the third
paragraph ?
A.There are many studies of carnivorous plants .
B.The pitcher plant tricks bugs into its stomach

C.The pitcher plant kills its prey in various ways.
D.Some plants attract bugs by offering them nectar.
35. As can be inferred, the corkscrew’ s chamber for digestion is
located_____ .
A. somewhere towards its root B. somewhere towards its top
C. inside its flowers D. inside its leaves
Passage Four
Serenity (宁静)is difficult to find in today’ s fast-paced world. A moment
of complete calm seems to be a rare and wonderful find. For me, those
precious moments occur on a boat. As legendary sailor Vito Dumas once
said: “It’ s out there at sea that you are really yourself.” On deck,
enjoying awe-inspiring views, the cares of everyday life blown away on
the sea breeze, you can appreciate his point.
Flying is a misery. From airport chaos to the confined space of an aircraft,
nothing about commercial aviation appeals to my sense of adventure—
or comfort. Favouring boat travel isn't just about managing flight fear,
though. Whether I’ m on a short ferry crossing or a cruise, the sea
provides a true sense of travel, from the impressive physical shift of a
ship leaving port to its navigation of the open water. “We are tied to the
ocean,” John F. Kennedy said. As my ship steers towards an exciting new

destination, I feel that affinity.
And I’ m not alone. “The journey is part of the holiday,” says travel
writer Helen Ochyra. I’ ll stand out on deck, whatever the weather, and
watch the ropes being untied, the boat slipping away from the dock and
the landscape drifting farther and farther away.”
Tom Bourlet, founder of the Spaghetti Traveller blog, agrees“: On a plane,
it’s difficult to make out much more than grassland; on the ferry, there is
something exciting about seeing land slowly getting closer.”
For Cathy Winston, travel editor, ifs about the sense of adventure .“Even
on a fairly simple journey from A to B, she says, “wide wide, open sea
makes it feel like you could be off to discover new lands. There’ s a
certain romance you don’ t get on a plane or on a motorway.” Winston
also values the family-friendly aspects of sea travel. “There's something
so relaxing about being on the water, especially with kids,” she says.
Whether it’ s for kid-happy convenience or sheer romance, boats will
always be the preferred mode of transport for many travellers . A boat
gets me where I want to go, avoiding the rush—and terror— of air
travel. And out on the waves, as reality melts away, I always rediscover

my own passion for the sea.
36. Which aspect of sea travel is emphasized in the first paragraph?
A.Extraordinary view. B. Complete freedom.
C. Peace of mind. D. Sense of adventure.
37.The word “affinity”(Para. 2) is closest in meaning to “
A.strong emotion B.close connection
C.sheer excitement D.impressive moment
38.Who is deeply impressed while watching the boat leaving the dock?
A.Helen Ochyra. B.Vito Dumas.
C.Cathy Winston. D.John F. Kennedy.
39.According to Tom Bourlet, sea travel is better than air travel in that it
A.enables people to engage in deeper thought
B.gives passengers a better chance to relax
C.provides a more comfortable environment
D.offers a clearer view of the landscape
40.According to the last two paragraphs, sea travel has all the following
benefits EXCEPT.
A. being family-friendly B. satisfying an adventurous heart
C. promoting a healthy lifestyle D. providing relaxation
Section B

Directions:In this section,you are required to read one quoted blog and
the comments on it.The blog and comments are followed by questions or
unfinished statements,each with four suggested answer A,B,C and
D.Choose the best answer and mark your answer on the Answer Sheet.
At SXSW, the tech and culture conference in Austin, London Mayor Sadiq
Khan criticized big tech companies and regulators for failing to stem the
spread of hate, misinformation and radical viewpoints online.
The mayor said that governments have been in “dereliction of duty”
when it comes to passing regulations to combat the ways technology has
negatively affected society. “One of the biggest problems over the last
few years is that politicians and governments have just been passive—
sitting on their hands—while the tech revolution has happened around
them,” Khan said in his remarks.
Ultimately, he said, it’ s up to governments to work with technology
businesses and leaders to make sure that technological advancement has
the proper checks.
Social media firms are already under new regulatory pressure in Europe,
thanks to German laws enacted in January that will fine companies that

don't take down problematic content within 24 hours of it being
reported.
Khan did not call for this type of regulation but warned that even stricter
regulation could be on its way if companies don't respond to
government concerns.“Ultimately—there must be greater
responsibility taken by some tech companies for the impact they’ re
having on the world.”
Comment 1:
Looking at this from the point of view of“industry regulation” is simply
flawed. At the core of this, it is individuals who are making choices to
“post” each and every time. What our society seems to have lost is a
sense of personal responsibility.
Comment 2:
It’ s not exactly easy to implement laws that targets content online. The
bigger issue is that law enforcement simply doesn’ t have the resources
to act on all these crimes happening on the Internet.
Comment 3:
1 agree that technology has failed us in at least one very important way:
Twitter, Facebook, et al, published and continues to publish untruths and
fake “news” , that some people assume are accurate. They must do

something.
Comment 4:
The companies at issue promote the content being objected to. That is
the content that drives their revenues and profits. So self-regulation just
never works without the threat of harsh regulation.
Comment 5:
Information and Communications Technology (ICT), through its evolution,
has generally been perceived as beneficial, furthering progress and the
common good. But, ICT has not had the foresight to see how the
evolving industry can produce unintended consequences. It’ s time for
ICT to step up.
41. The word“dereliction”(Para. 2) probably means “ _____” .
A.deliberate neglect B. potential abuse
C. constant misjudgment D. apparent misunderstanding
42. What does Khan emphasize with his remarks in the last paragraph?
A.Strict British regulation. B.German-style regulatory laws.
C.Government-industry cooperation. D.Self-regulation of the industry.
43.According to Comment 1, who is to blame for the spread of
misinformation?
A. Businesses. B. Individuals. C. Government officials. D. Industry leaders.
44.Which of the comments favors strict government regulation?
A.Comment 2.B.Comment 3. C.Comment 4. D.Comment5.

45.Which comments agree with Khan on the role of tech companies?
A.Comments 1and 4. B.Comments 2 and 3. C.Comments 4and 5.
D.Comments 3 and 5.
Part IV Cloze(10 points)
Directions:In this part,there is a passage with ten blanks.For each blank
there are four choices marked A,B,C,and D.Choose the best answer for
each blank and mark your answer on the Answer Sheet.
Every day, they slowly accumulate. Plates covered in sauces and bread
pieces. Bowls with a fine layer of who-knows-what. Forks, knives, and
spoons all stuck with bits of this and that. At the end of a long day of
work, cooking, cleaning, and, for many, negotiating with small children, a
couple has to _____ the big question: Who is going to do the _____?
A recent report on family dynamics suggests that the answer to that
question can have a significant impact _____ the health and long lasting
of a relationship. The study examined a variety of different
household tasks, _____ shopping,laundry and housecleaning, and found
that, for women in families, ifs more important to _____the

responsibility of doing the dishes than any other task. Women who wash
the vast majority of the dishes themselves report _____relationship
conflict and less relationship satisfaction than women with husbands
_____ help. Women are happier about sharing dishwashing_____than
they are about sharing any other household task.What is it about dishes?
Dan Carlson, assistant professor of family and consumer studies at the
University of Utah, and the lead author of the study, offers his own
observations:“Doing dishes is gross. ____, unlike some other household
tasks such as cooking or gardening, doing dishes well does not
_____praises.”
46. A.make B. ask C.face D.deal
47. A.cooking B. laundry C.homework D.dishes
48. A.on B. for C.to D.at
49. A.requiring B. including C.undertaking D.organizing
50. A.exchange B. shoulder C.take D.share
51. A.less B. fewer C.further D.more
52. A.which B. who C.what D.whom
53. A.duties B. problems C.questions D.troubles
54. A.Seemingly B. However C.Besides D.Finally
55. A.demand B. generate C.mention D.provide
Part V Text Completion(20 points)

Directions:In this part,there are three incomplete texts with 20
questions(Ranging from 56 to75).Above each text there are three or four
phrases to be completed.First,use the choices provided in the box to
complete the phrases.Second,use the completed phrases to fill in the
blanks of the text.Mark your answer on the Answer Sheet.
Text One
A.so plentiful B.showered with C.exchange rings
Phrases:
A.the bride and groom often_____.
B.where the food is _____
C.the couple is often_____ handfuls of uncooked rice
Wedding ceremonies in the United States vary as much as the people do.
But many weddings, no matter where or how they are performed,
include certain traditional customs. For instance, _____at the ceremony.
The rings
are usually worn on the fourth finger of the left hand, and are exchanged
in the middle of the ceremony.

After the ceremony, _____ by friends and family. Rice, as we know,
shows productivity and harvest. And then, there is often a party, _____
that it almost takes the attention away from the people.
Text Two
A.who B.only C.the way
Phrases:
A.That number 62 increases
B.they change 63 their brains work
C.children 64 use too much technology
More than a third of children under the age of two use mobile media.
_____as children age, with 95% of teens 12-17 spending time online.
The time spent with technology doesn't just give kids novel ways of
doing things; it can lead to distraction and decreased memory. For
example, while video games may condition the brain to pay attention to
multiple stimuli, _____ .
Children who always use search engines may become very good at
finding information—but not very good at remembering it. In addition,

67 may not have enough opportunities to use their imagination or to
read and think deeply about the material.
Text Three
A. temperature B.special C.think D.other
Phrases:
A.have created a_____ technique
B. _____of eating the peel
C.at a freezing cold_____ .
D.Similar to_____countries.
It almost seems too hard to believe, but there is now a banana that has
an eatable peel. Most people would never _____of a banana. However,
banana farmers in Japan _____ for growing bananas with a peel we
can eat.Farmers in Okayama, in the west of Japan, keep their banana
trees _____of -60° C. The farmers then replant the trees in 27℃
temperatures. The huge change in temperature makes the tree suddenly
grow too quickly for the peel to fully mature. This makes the skin thin,
soft and sweet enough to eat. Bananas are the most popular fruit in
Japan._____,Japan imports most of its bananas. About 99% of bananas

in Japanese stores are imported. The new technique could mean
Japanese people eat more home-grown bananas.
Part VI Translation(10 points)
It’s harder and harder to find peace and,especially ,quiet Even -in the
most remote parts of Alaska the sound of a jet crossing overhead is all
too common .Scientists set off across the U.S to study the audio
ecology.They recorded more than a million hours of sound from various
sources.
They found that noise pollution is not good for people and it's even
worse for animals with more sensitive cars. And the problem is not
confined to land but echoes across the seas as well, where
human-produced noise interferes with the lives of various ocean
dwellers. These days on Earth it's rare to hear "silence",
Part VII Writing (15 point)
Directions: Write a composition in no less than 150 words on the topic:
The ldeal Public Library You could write according to the clues given
below write your composition an the Answer Sheet.
A library is a place in which reading materials, such as books, periodicals,

and newspapers, and often other materials such as musical and video
recordings, are kept for use or lending. Describe the public library you
would like to have in your neighborhood.



参考答案
1.C 2.A 3.B 4.B 5.C 6.A 7.A 8.D 9.B 10.C 

11.D 12.C 13.A 14.D 15.B 16.C 17.D 18.D 19.A 20.B 

21.D 22.C 23.A 24.D 25.D 26.D 27.A 28.C 29.A 30.D 

31.B 32.C 33.D 34.B  35.B 36.C 37.B 38.A 39.D 40.C 

41.A 42.C 43.B 44.C 45.D 46.C 47.D 48.A 49.B 50.D
51.D 52.B 53.A 54.C 55.B 56.C 57.A  58.B 59.A 60.C 

61.B 62.B  63.C 64.A 65.A 66.B 67.C 68.B 69.C 70.A 

71.D 72.B 73.A 74.C 75.D